Dyslexitips.se

Dyslexi behöver inte vara så svårt

Ipad/Iphone & kamera

 • För de som använder surfplatta av annat märke än Apple rekommenderar jag starkt ett besök på Tortalk hemsida de har lyckats med att använda talsyntesen på ett riktigt bra sätt jag är mycket imponerad http://www.tortalk.se/ 

 

 • Ipad och iphone har numera både talsyntes och diktafon inbyggt. Du kan alltså nu mera läsa med öronen och skriva med munnen. 

 /img_0394.jpg

 •   Du markerar bara texten och trycker på läs upp så läser din ipad/iphone upp texten för dig.

/img_0395.jpg

 

 • Du trycker på mickrofonen bredvid mellanslag och pratar så skriver ipad/iphone åt dig.  

 

 •  Värdens modernaste bok

 

Innehåller en Ipad ipad är enligt mig det bästa som hänt oss dyslektiker. Det är som att få en bok som du förförsta gången kan läsa helt obehindrat. Det är tack vare ipad som jag i dag läser helt obehindrat. jag lärde mig läsa och knäckte den så kallade läskoden med hjälp av en ipad i vuxen ålder. För sex år sedan gjorde jag ett läs test och då läste jag på samma nivå som en normal elev i årskurs 7. efter ett år med ipad och bra talsyntes läste jag obehindrat. I dag tror jag faktiskt att jag läser lika bra som alla andra studenter. Jag fortsätter här nedan att beskriva vad ipaden erbjuder för kompensatoriska hjälpmedel som också övar upp dyslektikerns läsförmåga.

 

Om jag hade jag fått en sådan här Ipad när jag gick i grund skolan så tror jag inte att min dyslexi blivit något stort problem för mig.Med ipad så går allt så mycket fortare man kan till exempel snabbt och enkelt förstora upp texten i en pdf fil eller ett mail till en lättläst storlek. Självklart kan den samtidigt också läsa upp texten för mig med den inbyggda tal syntesen. Ipaden är väldigt lättanvänd.

 

 

 

 

 

 

 • För dig som är dyslektiker finns anpassade böcker som går att ladda ned till Ipad.

På Legimus kan du söka och låna anpassade böcker. Bakom webbplatsen står Myndigheten för tillgängliga medier.

 Du kan efter att du skaffat ett konto hos dem ladda ned böcker i ljudformat med text och utan text. Böckerna går naturligtvis också att läsa/lyssna på i Ipad via Legimus Appen.

 klicka på länken nedan

 www.legimus.se

 

 .

 

 

 

 

 • Legimus eller en handscanner och vBooks pdf? 

 

Det är en smak fråga men personligen föredrar jag vBooks pdf. Jag är övertygad om att framtiden kommer de båda vara helt onödiga då www.tortalk.se har en bättre lösning med sin talsyntes. Se demo filmen där de läser en poket bok, det är helt otroligt bra teknik.

 

 

 

 
 • vBooks PDF. 

Med den här appen blir det möjligt att få in scannade PDF filer upplästa på samma sätt som i datorn eller med appen ibooks eller den legimus använder. Det gör att du med hjälp av en hand scanner kan få tillgång till all literatur då du bara behöver scana in det du vill få uppläst. Det blir också mycket användar vänligt och något jag använt mig av mycket.

 

Scanna in text med scannern och datorn, för över pdf filen till Ipaden och du läser snabbare än vad de som inte har dyslexi gör.

 

 

 •                                                                                                                                                                                                                                                   Så här ser det ut på skärmen i ipaden då jag använder vBooks PDF. Den röda rutan hjälper mig att följa med i texten. Jag läser och lysnar samtidigt och blir kompenserad för avsaknad av inre rösten. Det var genom att läsa med vBooks pdf som jag lärde mig läsa obehindrat på ett år i vuxen ålder. 

 

Ibooks
Med Hjälp av ibooks kan man köpa E böcker i ett bibliotek. Det finns tyvärr i dagsläget inteså mycket kursliteratur i E boks format, men förhoppningsvis kommer detta att bli mer vanligti framtiden det finns dock mycket annan litteratur att köpa och det går att öppna pdf filer i ibooks och läsa dem med talsyntesen. Jag skulle säga att detta är det mest användrarvänliga sätter att läsa med talsyntes. Tyvärr kan den inte läsa inscannad text utan då får det bli vBooks pdf 

Så här ser det ut då jag läser en E bok. Det är bara att dra med fingret över texten för att
markera det man vill ha uppläst. Ipaden läser då upp den markerade texten med tal syntes
rösten.
 • Vilken ipad ska du välja? 

Jag rekomenderar i första hand en med retina skärm då det blir något behagligare text i den. Jag skulle dock inte byte ut min gamla ipad enbart för det. Utan ipad 2 duger också mycket bra men om du som dyslektiker står inför att köpa en ipad skulle jag personligen lägga till de 100 lapparna. 


Här nedan kommer jag presentera ett antal appar jag använder mig utav.

För er som inte har apple, utan föredrar andreoid föreslår jag ett besök på http://logopedeniskolan.blogspot.fr/Där finns tips på bra appar till andreoid telefoner och surfplattor. 

Clarospeak

Är en talsyntes app som kan göra texten du skriver till tal du kan också spara som ljud fil. Låter väldigt bra och blir jämförbart med att på datorn använda word och claro read. Tänk bara på vad talsyntes till datorn kostar att köpa.  

  
App/web läsare som underlättar läsningen på web sidor!!Readability är en app/web läsare som gör det lättare att läsa texter på web sidor. (Appen är gratis ) Samma funktion finns också nu mera inbyggt i safaris app. Det underlättar läsningen mycket för den som har svårt med läsning och i kombination med talsyntesen blir det riktigt bra

Så här kan texten på en web sida se ut!!
 
Så här ser texten ut då jag tryckt på READ NOW funktionen i app/web läsaren.
..
                                            
 
 
Claro pdf 
jag har av läsare blivit tipsad om att Claro pdf appen ska vara bättre än vad vbookz är. Själv har jag inte haft tid att testa den. Jag återkommer med mera information när jag gjort det. 
 
 
CloudOn
Är ett app som när den används tillsammans med Dropbox gör det möjligt att skapa och skriva och spara i Word. Bästa skriv appen för den som behöver skriva dokument som ska ha ett vist radavstånd, teckensnitt, text-storlek med mera. Mycket använbart för studenter som inte vill släpa med sig datorn över allt. Word Dokumentet är tillgängligt både från datorn och ipaden, helt perfekt :)
 
 
..
Voice Reader
Är ett enkelt skriv program som också erbjuder en funktion som kan läsa upp det man skrivit med en trevlig röst. Kostar ca 40 kronor. 
..
                                                               
Dragon 
En app som skriver det man säger vid användandet måste jag tala väldigt tydligt. Den skriver det man säger på valfritt språk. Av de appar jag prövat som påstår sig kunna göra tal till text är detta den bästa. Den är dock inte 100 % men kanske 90 % Möjligt vis kan jag använda den till att skriva/tala in mail.

                                                              
Översättaren
Översättaren fungerar så att man kan markera text och klistra in den i översättaren och då får  texten översatt till valfritt språk. Fungerar något bättre en Google translate men är inte på något sätt en 100 % översättare. 
Spell checker
Är en bra App för dig som har problem med stavning. Inte lika bra program som stava rex men helt okej. Du kan både skriva text direkt i appen eller kopiera och klistra in text. Tryck på rätta och den ger förslag på annan stavning, du trycker på den stavningen och texten ändras automatiskt. Mycket prisvärd 22 kronor 
Saol 
Svenska akademins ordlista finns som App och fungerar så klart lika bra i iPad som i IPhone. Det bästa med den här appen är att man inte behöver stava rätt för den ger förslag på annan stavning om man stavar fel. Jätte bra och helt gratis :) 
.
...
Skolstil
Jag har förstått att många lärare använder den i undervisningen och har hört mycket gott om den. (har ej prövat själv)
Beskrivning det är ett enkelt skriv program med bokstavsljud. När en bokstav trycks ned så hörs bokstavs ljudet, skolstil är ett bra lärverktyg för att skriva sig till läsning. 
..
OpenWeb 
är en webläsare/app som gör om texten två hemsidorna till typsnittet OpenDyslexic, samma typsnitt finns att få till datorn (se under hjälpmedel dator) appen är gratis och gör läsningen lättare så det är bara hämta hem den och testa den :) 
Exempel på hur min hemsida ser ut om ni besöker den vi OpenWeb
 
 
För yngre skolbarn finns en App som heter Läs och förstå 
Den tränar läsförståelsen hos barnen.
Appen har en egen hemsida www.laramera.se
http://www.laramera.se/listor

Min telefon har en bra kamera som jag använder till mycket.

 

Jag fotograferar andras anteckningar (för jag kan inte skriva för hand) Jag tycker förvisso att det är bättre att scanna in anteckningarna och spara dem som pdf och läsa dem i Ipaden eller datorn. Men om man bara har telefonen till hands så är det ett bra sätt att få bra anteckningar med sig från föreläsningen.
                                         
 
Jag fotograferar witebord tavlan när jag är på föreläsningar. (Det gör jag i stället för att skriva av det som står skrivet)
                                                    
  
Jag fotograferar exempelvis recept i kok böcker (Det gör jag istället för att skriva av det som står skrivet)
                                                  
 
Jag fotograferar kvitton för att jag avskyr papper ( stor risk att jag tappar bort dem) Sedan så är det ju praktiskt att alltid ha dem lätt tillgängligt med sig. kan snabbt ta fram rätt kvitto med hjälp av exempelvis Dropbox
 jag fotograferar också saker jag behöver komma ihåg. (Det går fortare och jag slipper skriva ner det i ipaden eller Iphonen) Kan till exempel vara namnet på en bok eller ett meddelande någon skrivit på en lapp till mig.

 

                                       
                                                                  
Genius Scan
jag har också hittat en app som förvandlar min iPhone till en fullt fungerande scanner som klarar av att göra pdf dokument Av foton den heter genius Scan och är också gratis tyvärr visade den sig inte kunna göra ocr format utav bilden :( har någon ett tips på bra app som kan det ?  PDF Texten/bilden blir sämre i datorn en vad den blir i Ipad = kan bli lite suddig. OBS viktigt att man håller telefonen stadigt då man tar kortet för att få bra skärpa på texten i pdf filen.


..
                                                            
Saol 
Svenska akademins ordlista finns som App och fungerar så klart lika bra i iPad som i IPhone. Det bästa med den här appen är att man inte behöver stava rätt för den ger förslag på annan stavning om man stavar fel. Jätte bra och helt gratis :) 
 • Ljudböcker 
För den som gillar ljudböcker så föreslår jag ett besök på  ljud & ebok biblioteket tyvärr så är e böckerna där skyddade på ett såsant sätt att det inte går att använda talsyntes.
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)