Dyslexitips.se

Dyslexi behöver inte vara så svårt

Hjälp av Datorn

För dig som är dyslektiker finns anpassade böcker

På Legimus kan du söka och låna anpassade böcker. Bakom webbplatsen står Myndigheten för tillgängliga medier.

Du kan efter att du skaffat  konto hos dem ladda ned böcker i ljudformat med text och utan text. Böckerna går naturligtvis också att läsa/lyssna på i Ipad via Legimus Appen.

klicka på länken nedan

www.legimus.se

 

 

Hjälpmedel för pc & macdatorer

 

Talsyntes är att jämföra med ett par glasögon för en dyslektiker.

Med hjälp utav talsyntesen så behöver läsningen inte längre vara något problem för dig som har det svårt med läsning. Desutom så övas din lässförmågan av att läsa text samtidigt som talsyntesen läser för dig. Jag själv har utvecklat min läsning något enormt tackvare läsning med talsyntes. För er som använder MAC dator så finns talsyntes innbygt gratis i datorn bara att ladda ned någon av de svenska rösterna och köra igång. Till PC det två olika program det ena heter claro read och det andra heter Tortalk. 

 

TorTalks egen beskrivning utav sitt program  

TorTalk är en skärmläsare för pc.
Den är mycket enkel att komma igång med och lätt att använda. Inga förinställningarar behövs så det är bara att markera text på skärmen och trycka på play så är man igång.
Även text som inte går att markera, exempelvis e-böcker från E-lib eller låsta pdf-filer klarar TorTalk att läsa upp. OCR-funktionen läser snabbt och smidigt upp text i alla format du kan stöta på.
Man har bra kontrollmöjligheter över röstens hastighet utan att detta inverkar på läsningen. Som exempel kan användaren öka röstens hastighet för att skumläsa delar att en text utan att behöva stoppa rösten och gå in i inställningar.
Det finns också möjlighet att slippa lyssna på text inom parantes, exempelvis referenslitteratur. TorTalk är också anpassad för pekskärmar. Fullt windows krävs dock.
20 språk ingår.

..

http://www.tortalk.se

Dyslexitips har testat Tortalk och anser det vara ett mycket prisvärt program för de dyslektiker som använder PC Det är både biligare och mera lättanvänt en något annat talsyntes prorgram för PC.  

Vad vi kan göra med talsyntes?

I word

När vi skriver så kan vi markera det vi just skrivit och få det uppläst. Det är ett väldigt bra sätt att på egen hand öva upp sin  skrivförmåga. Själv använder jag den funktionen dagligen både i studier och arbete. 

På hemsidor 

Bara att markera texten och få texten uppläst för dig. 

Läsa pdf filer/ böcker 

 


 Scanna in text och spara som ocr text i pdf fil därefter så kan du läsa upp texten i adobe reader eller i Ipad. Detta har gjort att alla böcker och annan tryckt text blivit möjlig att göra digital och läsbar med hjälp utav talsyntes. Allra bästa läs upplevelse får du enligt mig om du löser upp den inscannade texten i en Ipad.

 

Macbook pro
I min nya macbook pro dator finns en funktion som gör det möjligt att på ett väldigt enkelt sätt Zoma in texten på skärmen med hjälp av att dra med fingarna på styr plattan vilket underlättar läsningen mycket (särskilt i kombination med talsyntes rösten) 

Så här ser texten ut innan jag
har använt datorns inzoomning.

Efter att jag använt datorns inzoomnings

 

funktion ser texten ut så här.

 

 

 

 

 

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smidig scanner för att få in text från böcker till dator/platta/mobil - IRIScan Book 5 med wifi

Den här Scannern är troligtvis den bästa som finns vad på marknaden vad gäller att scanna in text från böcker och tidningar till ocr format. Ska ni köpa en scanner för att scanna in text till ocr så är det den här ni ska köpa. Den kostar ca 1700 kronor men är värd varenda krona. Det går väldigt snabbt att scanna in sidorna som ska läsas du bara håller in knappen och drar scannern över sidan så är det klart. Du kan få in texten antingen till din dator, din mobil eller surfplatta. Därifrån kan du få texten uppläst med medföljande app. Den här scannern får högsta betyg utav mig. Du kan läsa mer, och även köpa den från dyslexibutiken.se.

 

Läspenna - IRISPen Air 7

Jag fick nyligen tips om en ny scannerpenna som jag ännu inte har testat själv, men vad jag förstått så är det en pen-scanner/läspenna som fungerar så att man drar den över de ord eller meningar som man vill ha inscannat och då kommer texten hamna i telefonen eller datorn där du kan redigera den eller klicka på en knapp och få texten uppläst. Det finns en bra video på youtube att titta på, och för ännu mer info kan du besöka http://www.dyslexibutiken.se/elektronik/laspenna-irispen-air-7.html.

Vi får se om jag får möjlighet att testa den i framtiden och kan skriva mer om den. 

 

LG Smart Scan

Det här är en riktigt bra scanner som heter LG smart scan med den så går inscanning av text mycket snabbare. En annan fördel är att det går att göra så mycket mer med texten. Istället för att som den andra scannern där texten blir till en ocr pdf fil så hamnar texten med den här scanern i word som vanlig text, vilket gör att jag får möjlighet att ändra rad avstånd, teckensnitt, storlek med mera. Därefter väljer jag i vilket format jag vill spara texten tillexempel pdf, word, eller vad jag nu önskar. Detta är nästan för bra för att vara sant, tyvärr så funkar den i dagsläget bara till PC och jag äger ingen PC så jag väntar och hoppas på att den kommer till Mac datorer snart.  

 Den ser ut och fungerar samtidigt också som en vanlig datamus 

Det fungerar så att jag trycker in scanner knappen och drar datamusen över texten på sidan i boken.

 Texten hamnar då i ett scanner program i datorn

Där efter är det bara för mig att öppna word och klicka på text så hamnar texten i word dokumentet. Sen efter det är det bara att scanna in nästa sida och trycka text igen tills jag scannat in önskad mängd text. Därefter är det bara att göra de ändringar som önskas vad gäller textstorlek, radavstånd med mera. Enda nackdelen är att den är ganska dyr ca 1000 kronor + moms men det är den faktiskt värd. 

Det finns en motsvarande mus-scanner från IRIS, som är billigare och säljs på dyslexibutiken.se. Du kan läsa mer om den här: http://www.dyslexibutiken.se/elektronik/iriscan-mouse.html

 

 

OpenDyslexic Särskilt typsnitt för dyslektiker 

Jag har nyligen blivit tipsad om ett nytt typsnitt som heter "OpenDyslexic"  som lär vara särskilt framtaget för oss dyslektiker, på deras hemsida står det skrivet:

"Nu finns ett nytt typsnitt som ska vara lättare för dyslektiker att läsa. Typsnittets heter OpenDyslexic och dess bokstäver är något tjockare nertill. Detta tros hjälpa till att förhindra att bokstäverna roteras, vänds eller på annat sätt blir förväxlade i dyslektikers hjärnor. Typsnittet finns att ladda ner kostnadsfritt och i webbläsarna Google Chrome och Safari kan man via en enkel nedladdning automatiskt ändra alla webssidors typsnitt till OpenDeslexic."

Jag har testat appen/webläsaren openweb Som gör om texten på hemsidorna till typsnittet OpenDyslexic, Jag skriver mer om den  under hjälpmedel IPad, den är gratis och underlättar läsningen mycket så bara hämta hem den.  

http://dyslexicfonts.com/

 

 

Exempel på hur texten på min hemsida ser ut om du besöker den via OpenWeb 

För mer informaton om dyslexi och typsnitt se youtube klippet nedan 

 

http://www.youtube.com/watch?v=VLtYFcHx7ec

 

 

 

 

Precodia text bearbetnings program 

Precodia är ett ett text bearbetnings program som jag inte använt särskilt mycket själv. Jag tror dock att det kan vara till mycket stor hjälp. På deras hemsida finns mer information."Precodia är en webbaserad programvara för dyslektiker och andra med läs- och skrivsvårigheter. Programmet bearbetar svensk text så att den blir lättare att läsa. Orden delas automatiskt upp i stavelser och morfem (minsta betydelsebärande enhet i språket), beroende på preferens. Vad i språket som är problematiskt varierar från person till person. Precodia underlättar läsning genom att framhäva och visualisera ordens struktur vilket tydliggör textens natur.Vilket sätt man vill framhäva eller visualisera orden på kan man sedan anpassa individuellt. Genom att regelbundet läsa uppdelade texter med Precodia tränas de funktioner som på sikt medför att man kan läsa orden utan att behöva dela upp dem.Vår vision är att dagens teknik ska låta framtidens läsare anpassa texter till sina egna förutsättningar. Vem vet vad som händer om alla får möjlighet till att använda sitt språk till det yttersta?" 

 
 
  • Ljudböcker
    För den som gillar ljudböcker så föreslår jag ett besök på ljud & ebok biblioteket tyvärr så är e böckerna där skyddade på ett såsant sätt att det inte går att använda talsyntes.
 
 

 

..

 

http://elib.se/

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)